BelépésAjándék
Újra kaphatók:

Felmérés:

Hogyan talált rá honlapunkra?
Powered by Drupal

You are here

Címlap » Katalógus » Könyvek » Antikvár

A 400 éves Debreceni Kollegium - antikvár

Cikk szám: FRC-2
Ára: 0,62€

Népbarát Református Ismeretterjesztés 5. szám - IX. sorozat

Hazai művelődéstörténetünk megállapítása szerint nemzetünk az alatt a hatszáz év alatt, melyet a reformációig már Európában élt meg, iskoláinak számát öszszesen sem tudja 300-ig felvinni. Ennek oka nem az, mintha eleink a műveltség iránt fogékonytalanok, vagy közömbösek lettek volna, hanem oka hazánk közállapota, melyet - kivált a XV. század eleje óta - állandó háborúk nyugtalanítottak. Fegyverzaj között nincs békés lakozása a szelíd múzsáknak.
Voltak azonban helyenként gócok, melyek a viharok között és a kedvezőtlen feltételek ellenére is alkalmasak voltak iskolák alapítására, fenntartására és fejlesztésére.
Ilyen gócpont volt a többek között Debrecen. E város földrajzilag kedvező fekvése, lakóinak már a tatárjárás előtt tekintélyessé növekedett száma, üzérkedő foglalkozásának messze kihatása szinte szükségképen avatta az Alföldnek központjává. E központiság aztán önként hozta magával, hogy benne iskola is fejlődjék.
Debrecennek már a reformáció előtt volt iskolája, kettő is. Az egyikben a XIV. század eleje óta a minorita barátok tanítottak, hogy rendjük számára szerzeteseket képezzenek. A másik városi iskola volt; a polgári hatóság alapította és tartotta fenn avégből, hogy benne a város fiai szerezzék meg azokat az alapismereteket, melyekre a mindennapi életben múlhatatlanul szükségük lesz. Ez utóbbi az az iskola, melyből a mai Kollégium - helyszíni értelemben is - kifejlődött. A régi városi iskola kezdő életét a reformációra áttérés első időszakáig nem ismerjük.

Szerző Dr. Nagy Sándor
Szerkesztő Kiss Ferenc, Szabó Lajos
Kiadó: Országos Református Szeretetszövetség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 30 oldal
Sorozatcím: Népbarát
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar
Méret: 17 cm x 12 cm

Hírlevél

Kosár

0 Tétel 0,00€

Kiadványaink

Bolt ajánló:Amennyiben Ön Magyarországról szeretne rendelni, ajánljuk kiemelt magyarországi partnereinket:


Ajánlott szerzők:Kifutó termékek


Ha szeretne tudni az újdonságokról, lájkoljon minket a Facebookon

Reklám

Szeretettel ajánljuk keresztyén barátaink vállalkozását:


www.magyarpozsony.hu
Kirándulás Pozsonyba, magyar vezetővel.rybka.sk reklámjai:Smink